juli 2016

 
  In deze newsletter  
 
  Een nieuwe seizoen...

Na de zomer komt Luce met een nieuw aanbod van studiemiddagen. In september gaan ook de postacademische cursussen van start. In deze nieuwbrief krijgt u een voorproefje. Hopelijk zijn het thema's en onderwerpen die voor u van belang of interessant zijn.
Ik ben in ieder geval blij met het programma. Met de masterclass van Else-Marie van den Eerenbeemt en de tweede reeks van De Schrift: een persoonlijke brief van God bijvoorbeeld. Of de twee middagen waar de actualiteit van onze tijd nader uitgediept wordt: het gaat dan om gastvrijheid en om liefde en deugden als recept tegen angst en onzekerheid.

Zo'n veertien experts, wetenschappers van de TST en andere instellingen, willen graag vertellen over hun drijfveren en hun inzichten delen. En dan heb ik het nog niet eens over de docenten van de postinitiële cursussen.
Ik nodig u van harte uit - ook om uw kritische vragen te stellen en aan het nadenken over inspirerende zaken deel te nemen.

Een fijne zomer!

dr. Arnold Smeets,
coördinator Luce

tst.luce

  Learning Communities voor professionals

In september beginnen vier cursussen en leergangen voor professionals in de geestelijke verzorging en het pastoraat. Leren voor de praktijk, van elkaar en van specialisten; over problematieken en kwesties die in de praktijk van alle dag aan de orde komen. Een uitdagende manier om profesionaliteit te verdiepen en postitionering te versterken.

Informatie en aanmelden via luce-crc@uvt.nl.

Crisis, coping en ritueel - prof. dr. Jos Pieper, bijzonder hoogleraar KSGV

Er is geen mensenleven zonder crisis: lichamelijke, psychische en existentiële crises. Wat is de bijdrage van het al dan niet religieus zijn in de verwerking; wat is de functie van religie in het concreet omgaan met allerlei crisissituaties: religious coping. Op praktisch niveau richten we ons op religieuze interventies als religieuze counseling, gebruik van religieuze rituelen en religieuze verbeelding.

 

Spiritualiteit en palliatieve zorg - drs. Arthur Polspoel

Palliatieve zorg is een vorm van ‘totale zorg’, waarin uitdrukkelijk aandacht is voor zowel lichaam als geest en ziel. Het is letterlijk ‘naast’ de stervende en zijn/haar naasten gaan staan op weg naar het levenseinde. Op zulke momenten komen haast als vanzelf de levensvragen van mensen ter sprake. Het zijn bij uitstek spirituele vragen: vragen die voor stervenden en hun naasten van waarde en betekenis zijn. Trage vragen ook.

 

Geestelijke zorg en dementie - dr. Rieke Mes

Volgens recente prognoses loopt één op de vijf mensen kans de ziekte dementie te krijgen. Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Het is een ziekte die bij velen in onze samenleving angst oproept, omdat het ons confronteert met de kwetsbaarheid van het bestaan. Dementie stelt ons voor belangrijke vragen en ingewikkelde uitdagingen.

Het is de laatste keer dat dr. Rieke Mes deze cursus zal verzorgen.

 

Geestelijk Verzorger 2.2 -  dr. Sjaak Körver met prof. dr. Christa Anbeek en drs. Rianne Veenstra

De cursus Geestelijk Verzorger 2.2 is volgeboekt.

Er zijn ingrijpende en complexe veranderingen gaande in de samenleving, in het zorgsysteem en in de verschillende levensbeschouwelijke en religieuze instellingen. Het beroep van geestelijk verzorger is niet langer vanzelfsprekend. De nieuwe geestelijk verzorger moet zichzelf herdefiniëren binnen de eigen organisatie: positioneren, professionaliseren en profileren luidt het adagium. Geestelijke verzorging/begeleiding staat voor een drievoudige uitdaging: een vakinhoudelijke herbronning en verdieping, een adequate organisatorische inbedding, en een heldere verbinding tussen beide lijnen. Een uitdagend leerproces.

 

Waarderende gemeenteopbouw

TST/Luce werkt samen met FHTL in de cursus Waarderende gemeenteopbouw. De cursus richt zich op pastores, predikanten en pastoraal werkenden en wil een impuls geven voor spiritueel geladen kerkvernieuwing. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijving is te vinden op de website van Waarderende gemeenteopbouw.

 

  De Schrift: een persoonlijke brief van God

Dit najaar de tweede reeks van vier bijeenkomsten rond tradities van omgaan met de Bijbel.

In de christelijke traditie is helder dat in de Schrift God het woord tot de gelovige richt. Gregorius de Grote omschreef de Schrift ooit als een persoonlijke brief van God aan de mens. Het lezen van de Schrift brengt de mens in een andere wereld, een buiten-tekstuele werkelijkheid van ‘de hemelse geheimen’, in de woorden van de woestijnvader Cassianus. Vooral in kloosters werd en wordt de geestelijke lezing van de Bijbel, de lectio divina, beoefend en ontwikkeld.

Vier inleiders maken u vertrouwd met de Schriftlezing (lectio divina) en spiritualiteit van Gregorius de Grote (paus van 590-604), Bonaventura (1221-1274, Thomas van Kempen (ca. 1380-1471) en Theresia van Avila (1515-1582).

Nadere informatie en inschrijven kan via deze link.

  Gastvrijheid. Geloofd en gedaan

In het boek Abraham/Ibrahim. De spiritualiteit van gastvrijheid (Pardes, Gorinchem, 2015) wordt nagedacht over de rol en betekenis van Abraham. De invalshoek is actueel: de vluchtelingencrisis maakt gastvrijheid niet alleen een hoogstaand principe maar ook een dwingende noodzaak. Gastvrijheid blijkt in de praktijk niet altijd gemakkelijk en eenvoudig.

Drs. Juliëtte van Deursen-Vreeburg en dr. Leo Mock schreven een bijdrage in het boek en zullen reflecteren over de thematiek in respectievelijk christendom en Jodendom. Dr. Abdelilah Ljamai (UvH) belicht de thematiek vanuit de Islam.

Annelies Kastein bemiddelt in gastvrijheid. Ze is coördinator van Come & Eat. Vluchtelingen worden uitgenodigd bij Nederlanders om samen te eten. Dit initiatief won in 2016 de Tolerantieprijs van de gemeente Utrecht.

Nadere informatie en inschrijven via deze link.

  Katholieke Kopstukken

Ze zijn in hetzelfde jaar geboren: 1873. Charles Ruijs van Beerenbrouck en Joannes Aengenent. De eerste werd minister-president; de laatste bisschop van Haarlem.

Beide bouwden aan de katholieke zuil en beide zetten zich in voor de Nederlandse verzorgingsstaat.
Onder leiding van dagvoorzitter dr. Vefie Poels gaan hun biografen, dr. Erik Sengers en dr. Frans Verhagen, met elkaar en met de zaal in gesprek over verzuiling, inspiratie en de verzorgingsstaat. Een historisch onderwerp met actuele relevantie.

Nader informatie en inschrijving via deze link.

  Later in het seizoen...

14 oktober 2016: Actuele studiemiddag over De kracht van liefde en van deugden. De samenleving lijkt angstig, mensen zijn onzeker. Angst is een slechte raadgever. In onzekere tijden zoeken mensen houvast en vinden dat vaak in de vorm van ressentiment en zondebokken.
Twee onderzoekers van de faculteit bieden tegenwicht: ‘In de liefde durven staan: weerstand bieden aan angst en haat’, is het pleidooi van dr. Roshnee Ossewaarde-Lowtoo en ‘Kwetsbaarheid en kracht’ het pleidooi van dr. Krijn Pansters.

28 oktober 2016: Masterclass Else-Marie van den Eerenbeemt onder de titel Leerling en loyaliteit. Leerlingen op de middelbare school brengen meer mee dan een tas vol boeken en schriften. Voor docenten is het van belang om te weten dat kinderen ook de context van hun gezin meenemen.
De Contextuele benadering maakt inzichtelijk hoe binnen het gezin de dynamiek van loyaliteit in relaties werkt. Voor opvoeders en docenten is het verrijkend om zicht te krijgen op deze dynamiek. Het helpt om het kind (en ook de ouders) beter te begrijpen en geeft zo handvatten voor het onderwijsleerproces in de klas.

4 november 2016: Mystagogie en Advent. Onder leiding van dagvoorzitter prof. dr. Bart Koet. Met lezingen van dr. Roshnee Ossewaarde-Lowtoo, dr. Archibald van Wieringen, dr. Joost van Neer (Augustijns Instituut) en kunsthistoricus en hulpbisschop van Utrecht Mgr. drs. Herman Woorts.

18 november 2016: Moeder Wijsheid. Recent onderzoek naar het goddelijke moederschap in de werken van Augustinus heeft een oude wijsheidstraditie aan het licht gebracht. Daarin wordt Jezus van Nazareth verstaan als een gezant van Vrouwe Wijsheid. De inleider is dr. Kitty Bouwman.

 

  Aanbod van derden

Het Centrum voor bibliodrama start in oktober met de tweede opleiding voor het professioneel begeleiden van bibliodrama. De opleiding is zowel theoretisch als praktisch gericht.

Doel is het bevorderen van bibliodrama als unieke werkvorm in de context van de kerkelijke gemeente en daarbuiten, voor verschillende doelgroepen. In de opleiding bekwamen deelnemers zich in basisvaardigheden voor het ontwerpen en begeleiden van bibliodrama.

 

Cogis is het kennisinstituut voor de sociale en psychische gevolgen van oorlog, vervolging en geweld. Ook geestelijk verzorgers, pastores en predikanten kunnen in hun merk met deze problematiek te maken krijgen.

Speciaal voor deze groep professionals is er de post-academische cursus Geestelijke zorg en trauma waarin psychologische en theologische verdieping wordt verbonden met de beroepspraktijk.

  Een goede zomer

In de zomer, waarschijnlijk begin augustus, van het jaar 386 ervoer Augustinus zijn bekering. Onder een schaduwrijke boom, in een fraaie tuin.

 

Fra Angelico, De bekering van Augustinus, ca. 1430.

Snel naar:
> TST Website > Aanmelden
  Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Tilburg School of Catholic Theology.