Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'Nicolaas_van_Myra'

Nicolaas van Myra

Dossier Nicolaas van Myra (ook wel Nicolaas van Bari genoemd) is een historische figuur (vierde eeuw) die door legenden is uitgegroeid tot Sint Nicolaas ofte wel Sinterklaas (waarvan ook het Amerikaanse Santa Claus is afgeleid). Met historische zekerheid is er niet veel meer over hem bekend dan dat hij bisschop van Myra in Klein-Azië was in de vierde eeuw, overleden op 6 december van een onbekend jaar. Pas eeuwen na zijn dood zijn allerlei verhalen... Lees verder »

Russische icoon van Nicolaas van Myra met leven

Dossieritem Een Russische icoon van Nicolaas van Myra met beelden uit zijn leven. Van de school van Novogorod, uit de zestiende eeuw. ... Lees verder »

Film: Nicholas of Myra (in productie)

Dossieritem Een film over het leven van Nicolaas van Myra die nog in productie is. Nicolaas wordt gesitueerd in de tijd van Diocletianus en Constantijn. ... Lees verder »

Nicolaas van Myra: Nederlandse Wikipedia

Dossieritem Een levensbeschrijving aan de hand van de vitae en een korte weergave van een aantal legenden en wonderen. De vitae worden echter door elkaar gehaald, terwijl ook het onderscheid tussen Nicolaas van Myra en Nicolaas van Sion nauwelijks wordt gemaakt.   Laatst bezocht: 17 november 2011. ... Lees verder »

Moderne Engelse icoon van Nicolaas van Myra

Dossieritem Typerend zijn het lange gezicht, het hoge en brede voorhoofd, het grijze haar en de korte baard. ... Lees verder »

Rita Ghesquiere, Van Nicolaas van Myra tot Sinterklaas (1989)

Dossieritem Na een uitvoerige inleiding over de historische wortels en de vroegste legenden wordt verhaald hoe diverse gebruiken rond het Sinterklaasfeest zijn ontstaan. ... Lees verder »


Basilica of St. Nicholas, Bari

Dossieritem De site van de basiliek waar zich de relieken van Nicolaas van Myra bevinden, met een virtuele tour en een groot aantal foto’s.   Laatst bezocht: 17 november 2011. ... Lees verder »

Beeldfiguren van het christendom: Nicolaas van Myra

Dossieritem De website Beeldfiguren van het christendom (www.beeldfigurenchristendom.nl) is ontwikkeld door de levensbeschouwelijke afdelingen van de Algemene Onderwijsbond, Bonaventura en CVHO, ter ondersteuning van de levensbeschouwelijke component in het onderwijs. Het is een site voor zowel docenten als leerlingen (havo/vwo). Op deze website is informatie te vinden over sleutelfiguren in het West-Europese christendom. Ook aan Nicolaas van Myra is een pagina gewijd, met de ondertitel: 'Een gelovig man die volksheilige werd'. Hierop is... Lees verder »

Sint Nicolaaskapel op het Valkhof te Nijmegen

Dossieritem De Sint Nicolaaskapel op het Valkhof in Nijmegen is de oudste kerk in Nederland (ca. 1030) die aan Nicolaas van Myra is gewijd.  align=left src=/lucepedia/static/images/v1/dossiers/sintnicolaas/nicolaaskapelvalkhof(gelderlander).jpg> ...
      <span class= Lees verder »