Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'Petrus_Donders'

Donders, Petrus

Dossier Petrus Norbertus ‘Peerke’ Donders (*Tilburg, 27 oktober 1809 - †Batavia (Suriname), 14 januari 1887) volgde de priesteropleiding van het bisdom ’s-Hertogenbosch en meldde zich vrijwillig om als missionaris naar Suriname te gaan. In 1841 werd hij kapelaan in Paramaribo en in een leprakolonie op de voormalige plantage Batavia. In 1867 trad hij toe tot de congregatie van de Redemptoristen. Behalve in Paramaribo en Batavia was hij werkzaam bij de Indianen in de binnenlanden van Suriname... Lees verder »Petrus Donders: zijn leven, zijn brieven

Dossieritem Film over het leven van Petrus Donders aan de hand van zijn brieven en van getuigenissen van Nederlanders en Surinamers die nog steeds steun en inspiratie bij hem vinden.... Lees verder »


Bl. Peter Donders, C.Ss.R.

Dossieritem Korte documentaires vervaardigd door Edmonton-Toronto provincie van de Redemptoristen in Canada.... Lees verder »Peerke Donders en de slavernij

Nieuwsitem In 2013 wordt herdacht dat 150 jaar geleden in Suriname de slavernij werd afgeschaft. In dit kader is er van 27 oktober 2012 tot en met 20 oktober 2013 in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg de tentoonstelling ‘Zielenzorg & zielenmoord – Peerke Donders en de slavernij’ te zien. Meer over de tentoonstelling Het Lucepedia-dossier over Petrus Donders ... Lees verder »

Petrus ‘Peerke’ Donders

Dossieritem Petrus Donders is in zekere zin net zo moeilijk te reconstrueren als de levens van heiligen uit veel eerdere eeuwen. In 1894 verscheen de eerste biografie van Donders, maar deze en de volgende levensbeschrijvingen hadden vooral tot doel zijn voortreffelijkheid te onderstrepen en hem tot voorbeeld te maken. Daardoor is het beeld dat we hebben van Petrus Donders vooral een ideaal dat tijdens zijn leven en na zijn dood werd geschapen. Jeugd In de beschrijvingen... Lees verder »