Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Jan Brouwers
Dossiers » Alexander VI, paus

Alexander VI, paus

Rodrigo Borgia (Xàtiva, Spanje 1 januari 1431 - Rome, 18 augustus 1503), paus Alexander VI, gekozen op 11 augustus 1492.

Rodrigo Borgia laat zien hoe diep het pausschap rond 1500 was gezakt. Hij was dankzij zijn oom paus Calixtus III (1455-1458) bisschop van Valencia en kardinaal geworden. Na het overlijden van paus Innocentius VIII, kocht hij een aantal kardinalen om zodat hij tot diens opvolger werd gekozen. Hij benoemde zijn achttienjarige zoon Cesare tot kardinaal en wist de gehele Kerkelijke Staat en haar inkomsten in handen van zijn familie te spelen, waarbij zo nodig geweld gebruikte.

Zijn machtspolitiek bracht hem in conflict met de Franse koning die de Kerkelijke Staat binnenviel en probeerde een concilie bijeen te roepen dat Alexander VI moest afzetten. In Florence klaagde de boeteprediker Girolamo Savonarola hem aan.

Als behendig diplomaat wist Alexander echter een coalitie te smeden met de Duitse keizer, de koning van Spanje en verscheidende Italiaanse vorsten. Deze coalitie versloeg de Franse koning waardoor Alexander zijn positie veiligstelde.

Zijn diplomatieke gaven gebruikte hij ook om een conflict tussen Spanje en Portugal op te lossen. Hij verdeeld het in 1492 ontdekte continent Amerika tussen de twee toenmalige wereldmachten.

Alexander VI stierf aan malaria, maar geruchten dat hij vergiftigd was blijven de ronde doen. Hoe dan ook was zijn overlijden voor de inwoners van Rome reden voor een groot feest.
Lees verder »