Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Ruusbroec, Jan van » boeken (over) » Jan van Ruusbroec: contemplatief theoloog in een moeilijke tijd. Een inleiding met kernteksten

Jan van Ruusbroec: contemplatief theoloog in een moeilijke tijd. Een inleiding met kernteksten

Ruusbroec-specialist Rob Faesen begint zijn prettig leesbare boek (±145 pagina’s) met een korte levensschets van Jan van Ruusbroec. Interessant is dat Faesen hierin het beeld van Ruusbroec als ‘ketterjager’ bestrijdt en corrigeert. Hierna volgt een schets van de traditie van de contemplatieve theologie waarin ook Ruusbroec staat en die in diens tijd onder druk stond door de tendens om de theologie te beperken tot een intellectueel denken en studeren over God, waarbij de contemplatie en de mystieke ervaring buiten beschouwing werd gelaten (denk hierbij ook aan de veroordeling van Meister Eckhart in 1329). Vervolgens worden Ruusbroecs werken en de belangrijkste thema’s hierin behandeld. Ten slotte belicht Faesen de invloed en doorwerking van Ruusbroecs oeuvre.
Rob Faesen, Jan van Ruusbroec: contemplatief theoloog in een moeilijke tijd. Een inleiding met kernteksten, Kampen: Kok, 2007.

Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link: Bestelinformatie
Externe link: Gedeeltelijk in te zien via Google Books
Share
Share on TwitterShare on facebookShare on Google Plus
Scroll To Top