Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Nieuwsoverzicht » Lucepedia is gelanceerd

Lucepedia is gelanceerd

zaterdag 1 januari 2011 Vanavond om 0:01 is het zo ver: niet alleen de start van het jaar 2011, maar tegelijkertijd ook de start van ons digitale project Lucepedia. Al meer dan een jaar geleden zijn we begonnen, maar nu zijn we zo ver dat we 'live' kunnen gaan. Lucepedia wil een plek op internet zijn waar wetenschappelijk verantwoorde informatie over kerk en theologie gevonden kan worden, maar dan wel zo geformuleerd dat je geen theologie gestudeerd hoeft te hebben om de informatie te snappen. We hebben opinie-artikelen, wetenschappelijke artikelen, websites, online encyclopedieën, kerkelijke documentatie, enzovoorss, allemaal gegroepeerd rondom een bepaald (theologisch) thema of persoon.  

Redacteuren

Een heel team van redacteuren is de afgelopen tijd druk bezig geweest om de eerste 40 dossiers te vullen, van Thomas van Aquino tot Immanuël Kant, en van het Evangelie van Lucas tot en met de beruchte Middeleeuwse 'Heksenhamer'. Wie op een dossier klikt of op een term zoekt, vindt altijd eerst een 'dynamisch dossier'. Dat zijn dossiers met de informatie van de aan een dossier eigen redacteur, aangevuld met allerlei informatie van andere redacteuren. Wie immers een boek over 'Thomas Aquinas' en 'Augustinus' bespreekt, wil dat graag in allebei de gelijknamige dossiers terugzien. Het systeem van Lucepedia snapt dat. Voor de fijnproevers kan je dan ook nog het 'expertdossier' aanklikken met alleen die informatie van de aan het dossier eigen redacteur. Ingewikkeld? Valt wel mee, gewoon proberen en het wijst zichzelf.

Doe mee

Het systeem is in ontwikkeling en het aantal dossiers zal in 2011 geleidelijk stijgen. Maar we vonden Lucepedia nu al te mooi om in een digitale la te leggen en af te sluiten. We vragen aan alle gebruikers of ze stevig met het systeem aan de slag willen gaan. Wie op- of aanmerkingen heeft, over de inhoud, vormgeving of de techniek, laat die zich vooral melden via f.g.bosman@uvt.nl. En wie een dossier mist, is van harte uitgenodigd om dit te melden. Heb jij een theoloog of een theologisch onderwerp waar je veel van af weet en wat je graag met anderen wilt delen, neem dan ook contact met ons op.