Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Nieuwsoverzicht ยป Hildegard von Bingen wordt kerklerares

Hildegard von Bingen wordt kerklerares

woensdag 16 mei 2012 De middeleeuwse theoloog en mystica Hildegard van Bingen (1098-1179) wordt volgens vaticaanse bronnen dit jaar door paus Benedictus XVI uitgeroepen tot Kerklerares. 
De middeleeuwse mystica zou daarmee na Teresa van Avila, Catharina van Siena en Theresia van Lisieux de vierde vrouw zijn die de eretitel krijgt. In totaal kent de katholieke Kerk momenteel 33 Kerkleraren.  De titel is weggelegd voor heiligen die door hun leven en geschriften een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de katholieke leer. Momenteel zou het Vaticaan de documenten over Hildegard onderzoeken.
Hildegard van Bingen dankt haar achternaam aan haar meest vruchtbare jaren in het door haar gestichte klooster op de Rupertsberg bij Bingen. Hier schreef zij onder meer twee beroemde visionaire theologische en twee geneeskundige werken en componeerde zij haar muziek. Ook voerde zij enkele van de meest uitgebreide correspondenties van de middeleeuwen, o.a. met paus Alexander III en keizer Frederik I. Al vanaf zeer jonge leeftijd had zij visioenen, die ze op latere leeftijd op ging schrijven. Ze leidde in haar leven twee kloosters en wordt beschouwd als een van de grootste vrouwen uit de Duitse middeleeuwen vanwege haar baanbrekende werk als natuuronderzoekster, voedings- en geneeskundige, dichteres, componiste, mystica en theologisch denkster. 
Lees verder: in het Hildegard von Bingen-dossier.
Bron: KatholiekNieuwsblad.nl.