Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Nieuwsoverzicht » Luce zet duizenden video's online

Luce zet duizenden video's online

donderdag 12 juli 2012 Luce zet duizenden video's online

Duizenden historische filmopnames zijn nu dankzij Luce toegankelijk via YouTube. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat het hier niet gaat om het Centrum voor Religieuze Communicatie van de Universiteit van Tilburg, maar om het gelijknamige archief van het Instituto Luce Cinecittà in Rome.

Het archief bevat reportages voor het Italiaanse bioscoopjournaal en uiteraard komt de paus daar regelmatig in voor. De eerste is Leo XIII. Hij is de eerste paus die op film werd vastgelegd. Deze bijzondere opname uit 1898 is nu te vinden via het archief van Luce-Cinecittà. Luce Cinecittà heeft nu ook een eigen kanaal op YouTube

Ook de opvolgers van Leo XIII zijn te vinden in dit rijke Italiaanse archief. Filmbeelden van hen zullen de komende tijd worden toegevoegd aan hun dossiers in Lucepedia. Zo is te zien hoe de manier waarop de paus zich presenteerde met Johannes XXIII ineens veranderde: zijn voorganger Pius XII werd slechts in plechtige situaties getoond terwijl Johannes bijvoorbeeld te zien is als hij tijdens een bezoek brengt aan een ziekenhuis en in een informele sfeer een praatje maakt met de patiënten.

Al eerder waren opnames uit het archief van Luce op YouTube verschenen met Engelse ondertiteling. Zo mogelijk zullen deze worden gebruikt in de dossiers.