Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Nieuwsoverzicht » Oecumene: Bundel de krachten

Oecumene: Bundel de krachten

donderdag 22 maart 2012

Op donderdag 22 maart 2012 startte de Raad van Kerken de campagne ‘Bundel de krachten in een convenant’. Dit gebeurde met een bijeenkomst in de Johanneskerk in Amersfoort.

In zo’n convenant kunnen plaatselijke gemeentes en parochies vastleggen wat ze hebben gedaan en in de toekomst gaan doen op oecumenisch gebied. Een bijbehorende checklist is hiervoor een hulpmiddel. Tijdens de bijeenkomst gaf prof. dr. Eric Borgman commentaar op dit initiatief.

Hij benadrukte het belang van het evalueren van wat er is bereikt. Dat is beter, aldus Borgman, dan de activistische houding die vaak leeft binnen de kerken die alleen oog heeft voor wat er allemaal nog moet gebeuren.

Met zo’n evaluatie kun je dus ook constateren dat er zaken die minder succes en besluiten die af te stoten. Te veel activiteiten verpletteren vaak de plaatselijke parochie of gemeente omdat ze steeds meer taken op zich neemt en niets afstoot.

Daarom vindt Borgman ook zo belangrijk dat er eenmaal in de drie jaar wordt bekeken wat er bereikt is en wat er nog moet gebeuren. Deze regelmatig terugkerende evaluatie is ook een onderdeel van het convenant.

De uitgave ‘Gebundelde krachten in de oecumene’ kan worden aangevraagd via rvk@raadvankerken.nl.
De tekst kan ook worden gedownload

Meer informatie in het dossier oecumene