Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Nieuwsoverzicht » Twee meningen over Vaticanum II

Twee meningen over Vaticanum II

donderdag 27 september 2012

Het Tweede Vaticaans Concilie geeft al vijftig jaar aanleiding tot discussie. Daarom is het niet verwonderlijk dat de vijftigste verjaardag van deze kerkvergadering deze discussies nog eens oprakelt.

Dezer dagen verschenen twee totaal verschillende opiniestukken over het concilie. In het tijdschrift Volzin schreef de Leuvense kerkjurist en Bekende Vlaming Rik Torfs een artikel onder de dramatische titel ‘Het concilie van de twijfel: Vijftig jaar na Vaticanum II ligt de droom aan diggelen en de kerk in puin’. Torfs kiest hierin geen partij: zowel conservatieven als progressieven verwijt hij een gebrek aan geloof.

Anton ten Klooster, een jonge priester van het aartsbisdom Utrecht, kon niet zo snel een stellige mening debiteren over het concilie toen de NOS hem daarnaar vroeg. Hij realiseerde zich toen pas, dat de gevolgen van het concilie voor hem net zo vanzelfsprekend zijn als de lucht die hij inademt. Bijvoorbeeld in de liturgie, in de studie van de bijbel en van de sociale wetenschappen, in contacten met andere christenen en met joden, in de verhouding tussen priesters en leken, zo schrijft hij op zijn blog.

Al die zaken die nu voor hem zo vanzelfsprekend zijn, waren dat tot vijftig jaar geleden niet.

Twee tegengestelde meningen in het dossier over het Tweede Vaticaans Concilie dat de komende tijd nog verder aangevuld zal worden.