Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Alexis Szejnoga
Dossiers » Judit, het boek » niet-wetenschappelijke artikelen » Willien van Wieringen, Vrouw op oorlogspad. Begeerte als dodelijke wapen in bijbelboek Judit

Willien van Wieringen, Vrouw op oorlogspad. Begeerte als dodelijke wapen in bijbelboek Judit

Willien van Wieringen, Vrouw op oorlogspad. Begeerte als dodelijke wapen in bijbelboek Judit, in: Interpretatie 20,5 (2012), p. 37-39.


Samenvatting
Het Bijbelboek Judit is opgebouwd als een Grieks drama. In het derde bedrijf, het hoogtepunt van dit oorlogsdrama, bidt Judit tot God voor zij haar plan Holofernes te onthoofden ten uitvoer gaat brengen. Zij verwijst daarbij zonder namen te noemen naar de ontering van Dina door Sichem en de wraak die daarop volgde (Genesis 34). Verkrachting is zowel het oorlogsgeweld waar vooral vrouwen slachtoffer van worden als een metafoor voor de schending van het volk Israël. In het derde bedrijf komen deze twee betekenislagen samen. Een legeraanvoerder en een vrouw uit het belegerde volk staan tegenover elkaar. De strijd wordt in bed beslist: de vrouw met het zwaard overwint de legeraanvoerder vol begeerte. Deze overwinning betekent ook de overwinning van de god van Israël op Nebukadnessar, de man die god wil zijn. De strijd is voor dat moment gestreden. En Judit? Zij heeft gekregen waarvoor zij gebeden heeft. Zowel voor haar persoonlijk als voor het volk waarvoor zij model staat.



Bron: Interpretatie, met dank aan Nico Riemersma.
Share
Share on TwitterShare on facebookShare on Google Plus
Scroll To Top