Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Sjoerd van Hoorn
Dossiers » Leibniz, Gottfried Wilhelm » boeken (over) » Boeken over Leibniz

Boeken over Leibniz


Ernst Cassirer Die Philosophie der Aufklärung, Tübingen, 1932, 491 blz.
Klassiek Duitstalig werk over de filosofie van de Verlichting. Onmisbaar als het gaat om de brede context én nawerking van de vroeg moderne filosofie. Bevat een uitgebreide bespreking van het belang van religie in het denken van de zeventiende en de achttiende eeuw. Het Duits van Cassirer is helder en makkelijk te lezen.

C.A. van Peursen Leibniz, Baarn, 1966

Een kort overzicht van leven en werk van Leibniz, dat met name op zijn logica en metafysica ingaat. Dit korte boekje leest door zijn ouderwetse en gedragen taalgebruik niet bijzonder vlot, maar vormt wel een beknopte inleiding in de voornaamste begrippen in de filosofie van Leibniz, zoals monade, vrijheid en de beste van alle mogelijke werelden. In een laatste hoofdstuk bespreekt Van Peursen de invloed van Leibniz op de filosofie van de twintigste eeuw.

G. MacDonald Ross Leibniz, Utrecht, 2001

Een korte inleiding uit de uitstekende Past Masters reeks van Oxford University Press, vertaald in de reeks Kopstukken filosofie. MacDonald Ross geeft een vrij uitgebreide biografie van Leibniz en bespreekt vervolgens zijn bijdragen aan de wiskunde, natuurkunde, logica en filosofie. Een erg helder boekje.


Matthew Stuart De ketter en de hoveling, Amsterdam, 2008, 367 blz.

De Engelse filosoof Stuart beschrijft in dit boek het leven van twee tegenpolen, Spinoza en Leibniz. Beginnende vanuit de ontmoeting tussen de twee filosofen in 1676 ontwikkelt de schrijver een beeld van de beide personen en van hun denken, met name over geloof en politiek. Stuart stelt in dit interessant geschreven boek dat Spinoza zijn jongere collega veel meer heeft beïnvloed dan vaak gedacht wordt én dan Leibniz zelf toegaf – ondermeer omdat Spinozist te zijn lange tijd als beschuldiging gold.


Steven Nadler De best mogelijke wereld (vertaling F. van Zetten), Amsterdam, 2009, 352 blz.
“Als God oppermachtig is, waarom dan toch zoveel ellende op de wereld? Steven Nadler beschrijft in zijn uitstekende boek hoe filosofen in de zeventiende eeuw deze vraag beantwoordden”, aldus Marinus de Baar in Trouw op 21-02-2009 Nadler bespreekt in dit buitengewoon levendige en toegankelijke boek het antwoord op het probleem van het kwaad van filosofen als Antoine Arnauld en Nicolas Malebranche, maar vooral het antwoord van Leibniz waar de titel naar verwijst.

Maria Rosa Antognazza Leibniz – An Intellectual Biography, Cambridge, 2009, 623 blz.
In deze vuistdikke biografie vertelt Maria Rosa Antognazza het levensverhaal van Leibniz gezien vanuit wat zij beschouwt als twee projecten die eenheid verschaffen aan het levenswerk van Leibniz, namelijk de fundering van de wetenschappen enerzijds en de verbetering van het lot van de mensheid en de verering van God anderzijds. Volgens Antognazza had al het werk van Leibniz in laatste instantie een religieus en theologisch oogmerk. Zeer interessante en over het algemeen in helder Engels geschreven wetenschappelijke biografie, die bovendien een goed idee geeft van hedendaagse discussies over Leibniz.




Bron: Tilburg School of Catholic Theology, met dank aan Prof. dr. P. Jonkers.
Share
Share on TwitterShare on facebookShare on Google Plus
Scroll To Top