A.G. Weiler, 'Sint Radboud, bisschop van Utrecht (Deventer) van 899/900 tot 917. Pastor, geleerde, historicus, dichter en componist', in:
Trajecta 12 (2003), 97-115.
Het voornemen van het College van Bestuur van de Katholieke Universiteit Nijmegen om de naam van de instelling aan te passen aan de moderne omstandigheden was medio 2002 voor prof.dr. A.G. Weiler (emeritus hoogleraar in de Algemene en Vaderlandse Geschiedenis der Middeleeuwen, en in de Wijsbegeerte van de Geschiedenis) aanleiding voor een nadere oriëntatie omtrent leven en werken van St. Radboud, de geleerde bisschop van Utrecht, die reeds zijn naam had gegeven aan het Nijmeegse Sint-Radboud Ziekenhuis/Universitair Medisch Centrum. De hooggestemde levensbeschrijvingen van de heilige uit het eind van de negentiende eeuw (P. Albers, De heilige Radboud, veertiende bisschop van Utrecht, en J.A.F. Kranenburg, De H. Radboud) zijn allang vergeten. Bovendien zijn deze voor een moderne lezer grotendeels onverteerbaar wegens het religieuze pathos dat erin doorklinkt. Het gaat de auteurs immers niet alleen om geschiedschrijving maar bovenal om verheerlijking van de heilige als voorbeeld tot navolging. R.R. Post heeft in zijn Kerkgeschiedenis van Nederland in de Middeleeuwen objectief en tevens met sympathie over Radboud bericht. Maar die beschrijving heeft het grote publiek niet bereikt. In moderne onderzoekingen en beschrijvingen tenslotte overheerst de wetenschappelijke nauwgezetheid, die gepaard gaat met een nieuwe waardering voor Radbouds pastorale, literaire, poëtische en muzikale kwaliteiten.
In dit artikel wordt door A.G. Weiler de stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek naar leven en werken van de Utrechtse bisschop weergegeven. Dat kan geïnteresseerde lezers de grondslag bieden zich een gefundeerd oordeel te vormen over de keuze voor deze patroonheilige als naamgever van de Nijmeegse universiteit.
Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link:
Lees het artikel