Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Duurzaamheid » andere online bronnen » Website Kerken voor de toekomst

Website Kerken voor de toekomst

"De website www.kerkenvoordetoekomst.nl (een project van Stichting Oikos) richt zich op kerken die willen verduurzamen en gaat daarbij uit van de zogenaamde 'V-methode'. Hierop wordt de volgende toelichting gegeven:

De V-methode gaat ervan uit dat al heel veel van het kerkelijk werk bijdraagt aan duurzaamheid. Daarbij wil de methodiek aansluiten.
 
De methodiek helpt je dat wàt je al doet effectiever en aantrekkelijker te doen. De methode neemt je het werk niet uit handen. Ze dringt je niet allerlei nieuwe thema's en activiteiten op. Ze helpt je vooral beter gebruik te maken van wat er al is en anderen om je heen al doen.
 
Het is een methodiek die we al improviserend met mensen in lokale groepen hebben opgebouwd. Natuurlijk niet helemaal blanco, maar wel met een houding van goed luisteren naar wat werkt en wat niet. Zo werkt Oikos. En desgewenst biedt Oikos op basis van diezelfde houding begeleiding bij het gebruik van deze methodiek.
 
Anders gezegd, deze website:
  • biedt vooral een methodiek om op het terrein van 'werken aan duurzaamheid' in de lokale gemeente activiteiten op gang te brengen, te ondersteunen, te versterken en te laten groeien. Niet tot in detail uitgewerkt, maar voldoende om zelf mee aan het werk te gaan.
  • draagt niet allerlei nieuwe concrete handelingssuggesties aan voor lokale groepen. Vaak is dááraan geen gebrek, maar een overvloed. Meestal weten lokale groepen bovendien zelf het beste wat er lokaal speelt en aanslaat. En als dat nog niet zo is, stimuleert deze methodiek mensen en lokale groepen om nu juist dát te doen: zelf onderzoeken wat er lokaal speelt en aanslaat en daarbij zo nodig bruikbaar materiaal en handelingssuggesties van kerken, kerkelijke en niet-kerkelijke organisaties te zoeken.
  • biedt wel verschillende vormen van begeleiding om duurzaamheid (sneller) te verankeren.
  • laat zien dat de inzet voor fair en duurzaam op zichzelf al tot de kern van het leven van kerk en geloven behoort en nauw verbonden is met wat traditioneel tot de kernactiviteit van kerken wordt gerekend. Dat doen we vooral door nog eens goed maar kort te kijken naar wat we nu met 'duurzaam' bedoelen. Misschien is dat overigens wel niet het beste woord om het thema aan de orde te stellen en kunnen we beter spreken van toekomstbestendigheid.
  • laat zien wat de betekenis is van het werk van een kleine plaatselijke werkgroep of lokale gemeente ten overstaan van het mondiale vraagstuk van duurzaamheid.

"




Externe link: Website
Share
Share on TwitterShare on facebookShare on Google Plus
Scroll To Top