A.C. Talsma, 'Er ging wat vooraf aan de Brielse moord op katholieken', in:
Trouw, 23 september 2009.
MargetekstHet artikel over de kanttekening van historicus Piet de Rooy bij de tolerantie van Nederlanders (Trouw, zaterdag) kan aanvulling gebruiken. Er wordt in verwezen naar de martelaren te Brielle. Die moord was er niet zomaar. Er ging heel wat aan vooraf.
Eerste twee alinea's In de Nederlanden leidde de reformatie tot vervolgingen. De eerste protestantse geestelijke werd in 1523 om zijn geloof verbrand, daarna Jan de Bakker (1525) en Wendelmoet (1527). Meer dan 1200 ketters werden gedood, vaak na afschuwelijke martelingen, 11000 anderen werden gevonnist en hun bezittingen verbeurd verklaard. Duizenden vluchtten naar het buitenland om het vege lijf te redden.
De geloofsvervolging in Nederland was heviger dan in omringende landen omdat kerk en inquisitie samenwerkten. Priesters beijverden zich protestanten aan te geven, ze fungeerden als het ware als verlengstuk van de inquisitie. Voeg hierbij hun weinig respectabele levensstijl en kloosterlingen die de regels van hun orde aan hun laars lapten en openlijk heulden met wijntje en trijntje. Hierdoor was er bij het volk weinig sympathie voor de geestelijken.
Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link:
Bekijk hier de tekst online.