Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Luce Beheer
Dossiers » Confessionele politiek in Nederland » boeken (over) » Dood of wederopstanding? Over het christelijke in de Nederlandse politiek

Dood of wederopstanding? Over het christelijke in de Nederlandse politiek

Pieter Jan Dijkman, Erik Borgman, Paul van Geest, Dood of wederopstanding? Over het christelijke in de Nederlandse politiek, Amsterdam: Boom, 2012, 200 p.
Zo opzienbarend als de opkomst van christelijke politieke partijen ruim een eeuw geleden was, zo geruisloos lijkt nu hun neergang. In 1965 telde het Nederlandse parlement tachtig christelijke zetels, sinds de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 nog achtentwintig. Is het einde van de christelijke politiek in zicht?

Deze ontkerstening van het Nederlandse parlement is een afspiegeling van de ontkerkelijking en de deconfessionalisering van de maatschappij als geheel. Deze bundel onderzoekt hoe het christendom nog van waarde kan zijn voor de politiek en hoe christelijke politiek een zinvolle betekenis kan krijgen. De christelijke traditie belemmert politiek niet, maar schept juist ruimte voor betekenisvolle en waardevolle politiek, zo luidt de stelling. Het eerste deel van de bundel gaat over de waarde van een civiele religie voor de samenleving. Het tweede deel analyseert de politisering van religie gedurende het laatste decennium. In het laatste deel staat de ontwikkeling van een nieuwe, systematische positie van christelijke politiek centraal.

Met bijdragen van Wil Derkse, Bram van de Beek, Theo de Wit, Markha Valenta, Bart Wallet, Paul van Tongeren, Jan Dirk Snel, Eginhard Meijering, Herman Paul, Ad de Bruijne, Rik Torfs en Govert Buijs. 

Bron: Uitgeverij Boom


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link: Bestelinformatie
Share
Share on TwitterShare on facebookShare on Google Plus
Scroll To Top