Eddy van den Brink, Ester, een politieke thriller, in: Interpretatie 19,1 (2011), p. 24-26.
Het boek Ester draait om vier personen.
Bulderend verstoot koning Xerxes zijn vrouw, omdat zij weigerde zijn bevel op te volgen. Hij blijkt een redelijk zwakke vorst, die niet goed door heeft wat er gaande is rondom zijn troon. Die bijna ironische kijk op de oppermachtige koning doet vermoeden, dat Mordechai de auteur is van het boek.
Minister Mordechai, op de hoogte van alles wat zich in de regering afspeelt, wordt van een perfect geassimileerde Israëliet plotseling een Joodse leider en profeet, als er gevaar dreigt voor het Joodse volk. Dat gevaar dreigt als de antisemiet Haman minister-president wordt en zijn macht gebruikt om onmiddellijk de Endlösung der Judenfrage te gaan organiseren. De losse verhaallijnen van de koning, Mordechai, Ester en Haman worden nu gebundeld tot een razendsnelle ontknoping.
Zo draait het verhaal uiteindelijk om Mordechais nichtje Ester, door zijn manipulatie argeloos koningin geworden. Zij moet plotseling staan voor haar Joodse identiteit en haar leven wagen om haar volk te redden en doet dat omzichtig, koninklijk en succesrijk. Dat is de zin van het boek Ester, en daarvoor is ze koningin geworden.
Bron: Interpretatie, met dank aan Nico Riemersma.