Judith Frishman en Staf Hellemans (red.), Het christendom en de wereldreligies: Dialoog en confrontatie, Utrecht: Van Gruting, 2008, 240 p.
De wereldreligies gaan in dit tijdperk op nieuwe manieren en in ongekend open ontmoetingen met elkaar om. Soms komen hier conflicten bij kijken. Dit boek geeft inzicht in deze nieuwe en onoverzichtelijke situatie. Waar eerdere studies interacties tussen religies vooralbeschrijvend zijnen focussen op afzonderlijke thema’s als geweld of de verhouding tussen kerk en staat, biedt dit boek een echteinsiders view: het laat zien hoe binnen afzonderlijke religies – en niet alleen in het christendom – maatstaven zijn aangelegd om andere godsdiensten te beoordelen. Het geeft een overzicht van de dialoog en de confrontaties die sinds 1960 tussen christendom, jodendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme hebben plaatsgevonden. Tien specialisten vertellen, ieder op hun eigen terrein, hoe deze confrontaties zijn ontstaan en hoe men hiermee theologisch, spiritueel en politiek constructief om kan gaan.
Op pagina 52-73 vindt u het artikel ‘Het katholicisme en de interreligieuze dialoog’ van Harm Goris, dat specifiek ingaat op de dialoog vanuit de rooms-katholieke Kerk.
Achter in het boek staat een overzicht van websites van organisaties die in Nederland bij interreligieuze dialoog betrokken zijn.