Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Alexis Szejnoga
Dossiers » Wittgenstein, Ludwig » niet-wetenschappelijke artikelen » Een genie, een clown en een autist

Een genie, een clown en een autist

Margetekst
Ludwig Wittgenstein, de filosoof van de logica, is allerminst de patroonheilige van de harde wetenschap. Uit enkele van zijn brieven (hierbij) komt hij eerder naar voren als een rouwmoedige zondaar die dringend zijn biecht wil spreken.
 
Eerste twee alinea's
'Ik vind het vervelend dat je de tekenregel in mijn laatste brief niet begrijpt'', meldt de jonge student Ludwig Wittgenstein in een brief aan zijn leermeester Russell, ,,want het verveelt me onnoemelijk hem uit te leggen!! Je kunt er door een beetje nadenken ook zelf opkomen! () Ik wil je vragen zelf over die dingen na te denken: ik vind het vreselijk een schriftelijke uitleg te moeten herhalen, die ik al de eerste keer met de allergrootste weerzin heb gegeven.''

Kinderachtigheid van een opstandige filosofenzoon? De geniale autist die niet met mensen om kan gaan? De brieven van de Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein (1889-1951), waarvan nu een selectie is verschenen in Nederlands vertaling, kunnen gemakkelijk aanleiding geven om Wittgenstein te zien als niet meer dan een tragikomische clown. Een clown die maar moeizaam met de wereld omgaat. Maar wel, zo denken we graag, een geniale clown.


Florentijn van Rootselaar, 'Een genie, een clown en een autist', in: Trouw, 31 mei 2000.

Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link: Bekijk hier het artikel online.
Share
Share on TwitterShare on facebookShare on Google Plus
Scroll To Top